Monday, September 21, 2009

raya

alhamdulillah aku bersyukur sangat padaNya sebab aku still dapat berjumpa raya kali nihhh.

tapi, aty masih terasa sebak bila pikirkan ade menda yang still blom settle agy..

harap dapat settlekan dengan baik, insyaAllah..

bila lawat kubur atok kat Masjid Tanah semalam, sebakk sangat kat dada. nanti aku akan ke 'situ' jugak. semua orang akan ke 'situ'. terkenang banyaknye dosa....

mak (nenek) tahan air mata kuar. aku nampak. sambil baca Yassin mak tertahan2 suara.
aku sayang sangat kat nenek aku tuhh. beliau sangat tabah besakan anak2 tanpa suami. da 30 tahun atok aku pergi...

macam2 boleh reflect diri time2 raya camni.

tapi, alhamdulillah sangat, kami sekeluarga dapat berkumpul. itu paling penting. susah nak kumpulkan sume orang time cuti2 bese. sume bizie. tapi time raya nih, alhamdulillah sume balekkk. mak sangat hepi. ibu mane tak hepi sume anak2 berkumpul.

tapi, aku still rasa sayu. tak tahu nape. terbangun kul 3 pagi rasa cam lain macam. teringat atok...


Rasulullah mengingatkan, supaya semua orang mesti mengingati mati.. sebab ia mengatasi keseronokan dan kegembiraan.. dan untuk kenangkan semula kesalahan2 yang dibuat..

Firman Allah s.w.t yang bermaksud :

“Katakanlah (Wahai Muhammad)! Sesunguhnya kematian yang kamu semua lari darinya itu, pasti akan menemui kamu semua. Kemudian kamu semua akan kembali kepada Zat yang Maha Mengetahui perkara-perkara ghaib dan zahir, maka seterusnya Dia akan membalas kepada kamu semua setiap perbuatan yang telah kamu kerjakan (sewaktu di dunia)”


semoga kita sama2 di bawah redaNya Syawal ini..
semoga dapat berjumpa Syawal tahun hadapan, insyaAllah..

ya Allah.. tenangkan hati ini..

2 comments:

TruePisces said...

bersyukurlah kerana Allah telah mengetuk pintu hati anda...(^_^)

aiN_z said...

tenkiuuuu maherr
love youuuu
=)