Wednesday, May 27, 2009

cinta itu indah, tapi....

semalam ada sorang kawan aku mesej...

'ain, tolong aku. panggilkan A. aku nak sangat cakap ngan die. aku rindu dia sangat2.'

aku membalas, 'sory Z, A tak nak cakap dengan ko. tolong faham.'

Z masih tidak berpuas hati. die tetap nak cakap dengan A, nak dengar suara A. aku da cakap banyak kali, A tak nak cakap ngan die lagi. aku dengar die nangis. seorang insan yang berchromosome XY menangis kerana seorang wanita yang dia kate dia cintakan wanita tu.

aku bagi nasihat sket pada Z, suruh die sabar. aku faham pe die rase. die anta msg lagi, gtawu aku yang die tak leyh nak lupekan A. dia kate agy, dia tau A pernah flirt ngan orang lain dulu, mase tengah kapel, tapi Z tetap try tak nak caye sebab dia sayang sangat kat A. dia terima A smule, n bagi chance kat A, dengan harapan A akan sayangkan smule Z. n jujur dengan die.

mase silih berganti. Z abes skula. A masih kat skula. sekarang dyorang dah clash. A dah ade pasangan baru. A dikatekan tidak dapat terima sikap Z yang sering mengongkong dan tidak percayakannya. ye, aku dengar crite due2 belah pihak. jadi A ambil keputusan tamatkan hubungan mereka, sebab A selalu rase tidak selesa, n rimas.

tapi, Z tetap tak leyh terima. dalam msg die bagi aku, dia gtawu, ari2 dia menangis, tak leyh lupekan A, rindu sangat kat A. tapi A dah tukar num fon, so Z tak dapat nak contact A selalu.
dia rindu A sangat2 sampaikn termimpi2kan A selalu. Z juge jadik makin agresif, bergaduh dengan kawan perempuan di tempat blajanye, ((tapi tak sempat tanye ape punca)), dan dikatakan sangat hebat pergaduhan tuh. dan Z bercerita lagi, dia tak leyh nak fokus study sangat, sebab asyek teringatkan A. dia banyak kali jugak tepon kawan2 A, nak suruh tolong panggilkan A, nak cakap dengan die. tapi A tak nak. A nak Z terima hakikat, dyorang bukan lagi sepasang kekasih yang pernah gembira2 dulu. mereka da clash. tapi Z masih berdegil, n cakap, selagi die bernafas, selagi A masih blum jadik isteri orang, dia akan tetap berusaha nak dapatkan A smule.

Z gtaw agy, dia selalu merokok, sebab nak hilangkan tensi. kadang2 arak menggoda, tapi, alhamdulillah, belum disentuh lagi minuman syaitan itu. Z kate, iman die kuat agy. hm aku cukup risau dengan keadaan die cmtuh. bahaye. die agak kurang stabil sekarang.

aku ckp kat die, sabar, try lupekan A. law jodoh, tak ke mane. pecaye lah Z, saye juge penah bercinte (cinte monyet) . juge dah putus cinte. saye faham ape kamu rase. saye juge ambek mase nak lupekan tuh sume. amek mase. really. sangat amek mase. tapi itu tak mustahil untuk saye recover. alhamdulillah, sekarang sume dah oke. aku da sembuh. pecaye la, itu tak mudah, tapi kite kene selalu yakin pada Allah. kalau kamu still mcmni, susah. tapi kamu tak leyh mengalah. jangan kalah dengan perasaan sendiri. perasaan sedih, rindu, tuh sume bisikan syaitan je. takkan kite senang2 nak kalah dengan syaitan. memang, awal2 sangat susah. air mata jek peneman ary2. (tipu. kawan2 jek teman salu) .

buat yang telah ataw sedang ataw bakal putus cinte, ingatlah, tu semua Allah da tetapkan. jangan sedih terlalu lame, bahaye, syaitan itu sentiase datang pada kite, n nak menjatuhkan kite. kalau anda masih agy di peringkat umur macam saye, putus cinte itu perkara biase. jangan terus down. manusia itu belajar, dan kite perlu belajar dari kesilapan yang lepas. sekarang baik kite fokus pada tanggungjawab yang kite ade, n hepykan hdup kite. mase bercinta, sume memang indah. tapi, kalau hubungan yang indah itu tidak mendapat keredaan Allah, dan hanya diredai syaitan, ape gunenye.

ade 1 hadith ni, Sabda Rasulullah S.A.W, barangsiapa meninggalkan sesuatu yang haram kerana takutkan Allah, maka dia akan mendapat apa yang ditinggalkan itu dengan cara yang halal.
Allah itu Tahu ape yang kite rase. bukan Dia tak sayang kite, buat kite rase sdeyh camtuh, bukan Dia tak nak bantu kite ble kite rase tersiksa, tapi Dia nak kite dekatkan diri kite denganNya dulu.
Z kate, die memang nak kawen ngan A. Z, betul ke anda da sedia nak kawen? da cukup ilmu agama di dada untuk membimbing isteri? lengkapkan diri anda dulu dengan semua ilmu. lengkapkan diri anda dengan iman yang utuh, kerana tugas seorang suami itu sangat berat. isteri perlu dibimbing. jangan kecewa dengan ape yang jadi. selalulah yakin, kalau memang dia jodohmu, pasti Allah temukan semula. insyaAllah. tapi jodoh itu perlu ada usaha. tapi biar kene pada masa dan keadaan. tak semestinye dengan berkapel, kamu pasti akan kahwin. tidak. itu tidak. Allah tidak pernah cakap, orang yang berkapel itu pasti akan kahwin. tidak pernah. tapi bile kamu da wat kptusan nak kahwin dengan pasangan itu, adlh wajib untuk berkenal2 dengannya.
takpe, wat mase sekarang, tumpu study dulu. perjalanan hidup jauh lagi. dalam perjalanan, mungkin akan jumpe jodoh kamu. berkawan dengan sesiapa saja. mungkin jodohmu di kalangan kawan kamu sendiri. kite tidak pernah tahu.

Z, ade banyak lagi perkare kene buat, kene pikir. dpd kamu menangis, kenangkan si A ary2, baek kamu buat ape yang patut kamu buat sekarang. tanggungjawab sebagai anak, sebagai hamba Allah, sebagai pelajar, n macam2 tanggungjawab lagi. solat malam itu sangat membantu. kuatkan dirimu dengan solat malam. minta apa jek ngn Allah mase tu. insyaAllah. mintalah supaye dikuatkan dalam mhadapi ujianNya.

da2. Z, kamu jangan sdeyh agy. n kepada sesape di luar yang sedang alami masalah camni,
bawak banyak2 besabar k. Allah tetapkan yang terbaik untuk kite. kite mesti salu pk positif, n reda. ujian nih kecik jekk. da2. xmo emo2! idup panjang agy. :)

wat mereka yang sedang heart-broken sekarang, sile amek tips bawah ni!
1) jangan gatal2kan tangan anda nak cntct ex! nnt rindu lame m'gamit smule! setan tuh sje bisik2kan ayat2 rindu dlm aty. (cntct ble anda bsdia shj)
2) tolong buang jauh2 sume barang2 ex pnah bagi. shuh2. sume tedy bear besa, baju, tudung, brooch, rantai, gelang (ups untuk wanita), ltak dalam kotak! jangan amek smule kotak 2! ;D
wat laki lak, jangan nak tenung2 balik baju ex pnah bagi. sdekah je kat mane2 baju tuh, bagi kat orang lain. shuh jugak!
3) jangan nak dengar lagu2 yang leyh ingatkan anda kat si dia! tolong campak jauh2 radio itu oke? buang dalam sungai bagi buaye makan
4) banyakkan buat aktiviti dengan kawan2. kawan2 agy memahami. :)
5) solat malam. sangat berkesan
6) takyah ngade2 nak layan feeling sorang2. jangan dok sorang2. tolong. jangan. berderai air mate nnt
7) banyakkan zikir :)
8) bykkan berkawan. dulu mase kapel kan da terlimit had berkawan. haa sekarang kawan la ngn sesape! ngn orang utan pun oke :D
9) jangan nak ngade2 nak imbau kenangan lame. cewah. konon kenangan lame itu manis. tak dapat dilupekan. dah2. lupekan! delete!!! ups. tdelete nota maths. huhu
10) bahagiakan diri anda. ingatlah family anda. pkirkan harapan mereka. cinta boleh datang dan pergi. tapi cinta Yang Esa, susah nak didapati. kejar cinta Allah dulu :)

oke. ceriakan hidup anda. ramai agy nak tengok senyuman manis anda. jangan nangis! simpan ntuk ary kawen. haha. air mate masin! ;p

jodoh kite sume da ade da, tp behaviour dy sume bgantung pada prangai kte..
:)

kalam Allah:
~Dan tidak ada dosa bagimu meminang perempuan2 itu dengan sindiran atau kamu sembunyikan keinginanmu dalam hati. Allah mengetahui bahawa kamu akan menyebut-nyebut kepada mereka. Tetapi janganlah kamu membuat perjanjian (untuk menikah) dengan mereka secara rahsia, kecuali sekadar mengucapkan kata2 yang baik.~
.:: al Baqarah : 235 ::.

p/s : nak tambah, hm law anda da sembuh, n rse cam oke jek ble cntct ngn ex, cntct la ngn die semule. kamu mulekan phubungan itu dengan persahabatan, jangan biarkan ia berakhir dengan permusuhan. jadik kawan smule. tapi jangan cakap2 hal lame agi. jadik kawan yang memahami.
tak salah nak bhubung smule sebagai kawan, tapi anda lebih tahu macam mane. :)

buat A, anda perlu jaga hati pihak lain juge. ingat, kamu pernah ada hubungan baik dengan Z, n tak sume orang boleh terima dengan mudah mende ni.
tapi, tak mustahil anda juge akan s
ama rase ape yang Z rase sekarang. sebab hidup ini macam roda.
jaga perasaan orang lain sebagaimana kite nak orang lain jaga perasaan kite
^_^
cinta itu tidak buta seperti yang digembar-gemburkan,tapi kita yang 'membutakan' mata dan hati kita.

A=wanita
Z=lelaki

29 comments:

Syazwan Harun said...

muahaha aku first komen :D

konklusi:
prevention is better than cure,jgn ngaada2 nak kapel2.

yes buang barang2 ex.hahaha.

laki yang baik utk ppuan yg baik, and vice versa. think about it. anda sanggup nak ngn org teruk2?hahaa

bazir duit+time je kapel.baik makan jco tiap2 ari lagi bes.

kapel bwk pening kepala je pon.kawan sudeeeh.ni nak menggatal kapel wat pe (which i solely regret).jodoh da ditetapkan.so baik lepak2 goyang kaki (disambil itu jd org yg baik n beriman).

harharhar

aiN_z said...

hheehheh
nak jco weyhh
;p
hm tapi ble da smp seru anda jgn lepak goyang kaki oke
kne ade usaha
heheh
usaha+doa+tawakal
;)

akmal hayat said...

cara ko mnghalang sgt syadid..hahah

btw, pendekatan yg sgt baik

aiN_z said...
This comment has been removed by the author.
aiN_z said...
This comment has been removed by the author.
aiN_z said...

oke,
mmksd akmal hayat,
syadid yg dy mksdkn tuh,
ble saye ckp buang brg2 ex bg
terlalu strict smp nk buang brg
hheehee
xperlu pon xpe
tp bg anda yang sgt2 xleyh nk lupekn, dinasihatkn buang..
:)
itu saje

~nurul hajar~ said...

haja syg ain!!!
hahahaha...
geli seyh [post ni..
x larat nk bce sume..
hihi..
nnt rajen haja bce..
hahaha...

aiN_z said...

ain sayang haja
weyhhh
bace weyhhhh
hehehe
kmu tuh sume mls nak baceeee
heheheheh
bgus untuk anda jugakkkkk
;p

iRa DiDi said...

tersenyummmmmmm =)

syg kamuuu

aiN_z said...

hehehe

ketawaaaaaa
:D

sayang kamuuuu jugeee
ouh hati saye byk sgt kasih sayang nihhhh
melimpah ruah!
tolongggg...
hehhe
luvy duvy kamu didi!

Syazwan Harun said...

nasib baik ar korg pompan (ain and didi)
klo korg laki camtuh, da lame kene tuduh gay
hahaha

Chuck Bass said...

Mantap sekali ye post ni Ain, tahniah!

aiN_z said...

huhu
syazwan,
kamu sangat hampeh
hehe
hati kami pnuh dgn kasih syg laaa
lalala~
;p

chuck bass,
thnx a lot!
t8 k!

iRa DiDi said...

syazwan jeles xdpt tunjuk kasih syg kat ejat~
lalala~
:p

akmal hayat said...

x payah buang..

simpan..

ada kenangan..

nanti bile da kawen..

tunjuk kt bini..

"tgk ni..abg ni hot dlu2.."

hahah

aiN_z said...

hahah
yek la akmal hayat
'hot' yekkk

tp gtaw gak kat bini,

'tapi abg kne tinggal dulu'

hahah

;p

~nurul hajar~ said...

haha..
geli la akmal..
'sgt hot' abs la..
hihi...geli...
hua3...

wan jeles..
haha..ko de pape ek
ngan ijat..
hahaha...
ish3...
jgn wat plik3 ye wan...


ain!!!!
nnt jaja bce yerk..
toin3...

aiN_z said...

hajar
anda mmg sengal

hehehe
tak abes bce agykkkk
;p

akmal hayat said...

yg tu no comment..

kalo xnk kne tggl..jgn cube..tu jek..

aiN_z said...

hehheheh

ape da akmal hayat
;p

~nurul hajar~ said...

jaja dah bce...
bak kate didi..jajaaaaaaaaaaa....
hahaha...
mle2 kliru gakk sape laki ke pompuan..
haha...
trok..tp lme2 bru paham..
hihi...

ok r..
jiwang!!!
haha...

mmg Allah dah janjikn.
pompuan yg bek utk laki yg baik...
n vice versa..
but x smestinyer dpt yg baik tros..
kdg2 kte d uji dgn org yg sgt trok..
tp in d end,
she/he turn out into some1 dats very valuable n loyal to u n Allah..
stp yg blaku ade hikmahnya..
Allah x kn mnguji hambaNya mlebihi kemampuan hambaNya...
n so jgn skali2 pts asa ble d uji...
coz ade hikmah disebaliknye..
mayb mlalui clash ni kte tau prangai lalki or pompuan yg kta patut hindari..
dr segi mghindari diri kta jd cm2 n dpt org cm2..
hihi..
tol x???


so...never regret anything dats had happen..
:)

aiN_z said...

btol sygggg
hahha
akhirnye anda hbs bcerr
hehehe

A=pmpuan
Z=lelaki

hm btol,
jgn regret tntg mnde lpas
Allah bg pluang ntuk kte rse cmne bkapel tuhh
tp law Allah da tetapkn putus,
Allah nk kte kmbali padaNya
:)

thnk to Allah
:)

hajar!!!
sayang kamuuuuu!!
heheeheh
;p

akmal hayat said...

>> hajar

apsl tzkirah tu mcm ayat pen pal ko aje..hahah..

aiN_z said...

heheh
akmalhayat
anda jeles kee

hajar,
len kli amek ayat akmalhayat

ngeh3

;p
slmt beroff9 yek akmalhayat!
:D

~nurul hajar~ said...

akmal...
ayat penpal??
hihi..xde r..
penpal aku x pnah bg tazkirah
kt aku..
haha..
skali je kot..
haha...tlg sket...
mne de mse nk amek ayat penpal..
hihi..

akmal jeles yeye!!

:p

hafiy said...

anda dgn ex anda bagaimana?

aiN_z said...

heheh

no komen

;D

*VOyaGer* said...

erkk...byknyer komen...

aiN_z said...

heheh
sume suke bkate2
:p
law bab2 nih, sume suke komenn
:D:D